Home
Zingeving
   
Bestellen..
   

Het christendom en de wereldreligies, dialoog en confrontatie


Utrechtse studies XII, Utrecht-Westervoort 2008


J. Frishman, S. Hellemans (red.)
  Eerste druk:
maart 2008
Uitvoering:
240 blz
ISBN:
97890-75879-469
Prijs:
€ 26.50
Het christendom en de wereldreligies, dialoog en confrontatie   Religie is terug als onderwerp in het maatschappelijke debat. Na een lange periode van kerkverlating, ontzuiling en steeds striktere scheiding tussen kerk en staat, leek religie op weg om uit West-Europa te verdwijnen. Maar groeiende interesse in spiritualiteit, import van godsdiensten door immigratie en heftige internationale conflicten met een godsdienstige achtergrond keerden het tij. Nu haasten religieuze kopstukken zich om de vreedzame bedoelingen van hun eigen religie te benadrukken en proberen politieke leiders om een begripvolle omgang tussen culturen en religies te bevorderen. In Nederland zijn inmiddels alle wereldreligies actief en ze gaan op nieuwe manieren via ongekend open ontmoetingen met elkaar om. Maar ook hier spelen conflicten.

Dit boek geeft inzicht in de nieuwe en onoverzichtelijke situatie. Waar eerdere studies interacties tussen religies vooral beschrijven en focussen op afzonderlijke thema’s als geweld of de verhouding tussen kerk en staat, biedt dit boek een echte insiders view: het laat zien hoe binnen afzonderlijke religies – en niet alleen in het christendom – maatstaven zijn aangelegd om andere godsdiensten te beoordelen. Het geeft een overzicht van de dialoog en de confrontaties die sinds 1960 tussen christendom, jodendom, islam, hindoeďsme en boeddhisme hebben plaatsgevonden. Tien specialisten vertellen, ieder op hun eigen terrein, hoe deze confrontaties zijn ontstaan en hoe men hiermee theologisch, spiritueel en politiek constructief om kan gaan. Daarbij gaan zij in op vele bijzondere en wezenlijke aspecten in de dialoog. Ook wordt een kritische kijk geboden op de mystiek, als een door velen veronderstelde oplossing voor de verschillen tussen de religies.

Het christendom en de wereldreligies is van belang voor wie op een of andere wijze betrokken is bij ontmoetingen met andersgelovigen en de achtergronden wil leren kennen van de dialoog tussen religies en de wereldwijd toenemende botsingen. Een overzicht van websites van bij interreligieuze dialoog in Nederland betrokken organisaties maakt dit boek compleet.
 
  Recensies   --
 
 
Uitgeverij Van Gruting
  Albert van Dalsumlaan 613, 3584 HN Utrecht
Telefoon: 06 434 086 52
E-mail: info@vangruting.nl