Home
Tweede Wereldoorlog
   
Bestellen..
   

De stille slag


Joodse Arnhemmers 1933-1945


Margo Klijn
  Eerste druk:
september 2014
Afmetingen:
24 x 16 cm
Uitvoering:
296 blz.
linnen band met stofomslag
ge´llustreerd
ISBN:
978-90-75879-698
Prijs:
€ 25.00
De stille slag   Tweede herziene en uitgebreide druk
(Eerste druk 2003)

De stille slag, verschenen in 2003, is tot op heden de enige zelfstandige publicatie over de Jodenvervolging in Arnhem. De toevoeging van een uitgebreide namenlijst van 1493 Joodse Arnhemmers die slachtoffer werden van het naziregime, maken deze tweede druk tot een gedenkboek.

Het eerste deel van De stille slag geeft een beeld van Arnhem vanaf 1933, het jaar waarin Hitler in Duitsland aan de macht kwam, de stad haar zevenhonderdjarig bestaan vierde en de synagoge aan de Pastoorstraat tachtig jaar bestond. De lezer volgt een aantal Joodse families die al generaties lang in de stad woonden, en Joodse vluchtelingen die er al dan niet toevallig terechtkwamen.

Het tweede deel beschrijft de Duitse bezetting in Arnhem, met de nadruk op de Joodse bevolkingsgroep die steeds onzichtbaarder werd, een ge´soleerde groep, precies zoals de Duitsers hadden bedoeld. Indringend wordt beschreven hoe overheden en individuele Arnhemmers, Joods en niet-Joods, als lid bijvoorbeeld van Vitesse of de padvinderij, reageerden op de Duitse maatregelen. Op alle mogelijke manieren probeerden de Joodse Arnhemmers te ontkomen aan deportatie, maar niemand had een adequaat antwoord op de nazi-terreur, al waren er mensen die blijk gaven van moed en inlevingsvermogen. Ook wordt aandacht besteed aan de evacuatie, toen de Arnhemse bevolking op bevel van de Duitse autoriteiten de stad moest verlaten. Joden die in de stad waren ondergedoken, kwamen ineens te voorschijn en liepen met hun onderduikgevers mee in de mensenstroom.

Het boek eindigt met de terugkeer van de overlevenden na de oorlog.


Toegevoegd:
  • plattegrond van Arnhem, ca. 1940.
  • Gedenkboek in samenwerking met de gemeente Arnhem.
    Opgenomen is een lijst van de 1494 slachtoffers.
    Margo Klijn (Zeist, 1944) sprak met een aantal Joodse overlevenden en enkele niet-joodse ooggetuigen. De weerslag van hun verhalen en materiaal uit archieven vormen de basis voor dit boek.
 
  Recensies   --
 
 
Uitgeverij Van Gruting
  Albert van Dalsumlaan 613, 3584 HN Utrecht
Telefoon: (+31)(0)30 737 03 40
E-mail: info@vangruting.nl