Home
Tweede Wereldoorlog
   
Bestellen..
   

Mauthausen 1938-1998


Vertaling: Herman Vinckers.


H. de Vries e.a.
  Uitvoering:
Paperback, genaaid
88 blz., 8 blz. kleurenill.
14 zwart-wit ill.
ISBN:
90-75879-067
Prijs:
€ 13.60
Mauthausen 1938-1998   Mauthausen was een concentratiekamp van de nazi's in Oostenrijk. Het omvatte ook vele nevenkampen. Zestig jaar na de oprichting ervan gaven wetenschappers uit Engeland, Oostenrijk en Nederland hun visie op bepaalde facetten van Mauthausen. Hun lezingen zijn in deze bundel opgenomen.


Hans de Vries behandelt 'de Mauthausenperiode' (1941-1942) in de geschiedenis van de deportatie van Nederlandse gevangenen. Door het verspreiden van angstaanjagende doodsberichten van de gedeporteerden slaagden de nazi's erin de joodse gemeenschap in Nederland op uiterst effectieve wijze te disciplineren. Bertrand Perz laat zien hoe de kampgevangenen door de SS werden ingezet voor de Duits-Oostenrijkse industrie. Luise Jacobs verhaalt over Schloss Hartheim aan de Donau als 'dodenfabriek', als plaats waar gevangenen van Mauthausen werden vergast. Zij geeft een reconstructie van de gang van zaken. Andreas Baumgartner brengt de geschiedenis van de vrouwelijke gevangenen van Mauthausen in kaart, die tot op heden onderbelicht bleef. David Wingeate Pike vertelt de toedracht van de afschuwelijke moordpartij in het kamp op de Nederlandse geheim agenten in september 1944.


Het is in het Nederlands taalgebied voor de eerste keer dat de informatie die in deze publicatie is vervat, beschikbaar wordt gemaakt voor een ruimer publiek.


Deze uitgave is verschenen onder auspiciŽn van de Stichting Vriendenkring Mauthausen. Behalve de lezingen die gehouden zijn op het door de Vriendenkring Mauthausen georganiseerde symposium van 21 oktober 1998 in het Trippenhuis te Amsterdam, bevat zij een inleiding van het bestuur van de Vriendenkring, een slotwoord van de ambassadeur van Oostenrijk, enige bijlagen en een literatuurlijst.


Tevens verscheen in co-productie met Achterland Verlagscompagnie te Bredevoort de Duitse versie van deze bundel.


 
  Recensies   --
 
 
Uitgeverij Van Gruting
  Albert van Dalsumlaan 613, 3584 HN Utrecht
Telefoon: (+31)(0)30 737 03 40
E-mail: info@vangruting.nl