Home
Tweede Wereldoorlog
   
Bestellen..
   

Tussen licht en donker, 1943-1945


Edgar Asselberghs
  Eerste druk:
oktober 1997
Uitvoering:
Paperback, genaaid
12 blz., 14 zwart-wit ill.
ISBN:
90-75879-024
Prijs:
€ 13.60
Tussen licht en donker, 1943-1945   Edgar Asselberghs (1925) en zijn oudere broer Victor ontsnappen in 1943 uit bezet Nederland om te gaan vechten voor de vrijheid. Een andere broer Erik was hen in 1942 al voorgegaan. Na een moeilijke tocht door Frankrijk, over de PyreneeŽn, bereiken ze Spanje, waar ze onmiddellijk gevangen raken. Erik was al eerder terecht gekomen in het concentratiekamp Miranda de Ebro.
Edgar moet na zijn vrijlating wachten tot hij Spanje mag verlaten en doolt in zijn eentje door Madrid in de herfst van 1943. Nadat Victor vrij is gekomen, worden ze in januari 1944 doorgestuurd naar Lissabon en vervolgens naar Engeland, waar ze worden ingedeeld bij de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene. Als soldaten nemen ze deel aan de oorlogscampagne vanaf NormandiŽ, augustus 1944. Later komt ook Erik in dienst bij de brigade. De veldtocht eindigt voor de drie broers met de bevrijdingsintocht in Den Haag.

Edgar Asselberghs' indringende impressies zijn geschreven vanuit de positie van de man die zich na vijftig jaar herinnert hoe hij de gebeurtenissen in oorlogstijd heeft ervaren. Hij richt zich daarbij tot zijn (overleden) broer Victor, maar heeft de lezer die de oorlog niet heeft meegemaakt, steeds in gedachten. De sobere stijl maakt het boek geschikt voor een breed publiek. Z.K.H. Prins Bernhard schreef een voorwoord. De schrijver is rustend arts in Waalre.
 
  Recensies  
Terugblik '40-'45:
'Boeiend, zonder franje en opsmuk verteld. Aanbevolen.'

Ned. Bibl. Dienst:
'Een van de betere in zijn genre.'

Wapenbroeders:
'Beschrijvingen van de eigen belevenissen binnen de groep en dat op een lezenswaardige wijze en vooral bijzonder eerlijk.'

Armex:
'boeiend geschreven.'

Mars et Historia:
'Wat dit boek zo bijzonder maakt is dat de auteur zijn schrijverspen als het penseel van een kunstschilder heeft gehanteerd. Een boek dat met veel genoegen zal worden gelezen.'

Marineblad:
Zeker een aanrader voor wie zich ook voor dit aspect van de Tweede Wereldoorlog interesseert.'
 
 
Uitgeverij Van Gruting
  Albert van Dalsumlaan 613, 3584 HN Utrecht
Telefoon: (+31)(0)30 737 03 40
E-mail: info@vangruting.nl