Home
Tekstedities
   
Bestellen..
   

Q.M.R. Ver Huell, Levensherinneringen


ed. prof. dr. L. Turksma
  Uitvoering:
Genaaid
ISBN:
90-75879-016
Prijs:
€ 18.10
Q.M.R. Ver Huell, Levensherinneringen   Maurits Ver Huell (Zutphen, 1787- Arnhem, 1860), zee-officier, directeur van de Marinewerf te Rotterdam, tekenaar, amateur-bioloog, auteur van reisverhalen en biografieŽn, schreef rond het midden van de 19e eeuw zijn Levensherinneringen. Daarvan wordt nu het eerste kwart, lopend tot voorjaar 1812, voor het eerst gepubliceerd.

Het bevat allereerst de jeugdjaren in Zutphen, Doesburg en het idyllische buiten 'het Ensering' bij Vorden.
Daarna volgen wij Maurits bij zijn marine-opleiding aan de Hollandse kust, zijn deelneming aan de Bataafse flottielje in Oostende em de zeeslag bij Grisnez. Dan komen de jaren als krijgsgevangene te Bahia in BraziliŽ en de belevenissen als adjudant van zijn oom Carel'Hendrik in Hamburg. Tussen de bedrijven door keert hij terug naar het ouderlijk huis in Doesburg, waar zijn vader burgemeester is.
In de bijlagen komen een jeugddagboekje over het Ensering en de latere Doesburgse jaren aan de orde.

De autobiografie is belangwekkend vanwege de levendige stijl en de beschrijving van de Bataafs-Franse tijd in Gelderland en op de vloot. In Maurits' ontwikkeling tot volwassene spelen zijn gevoelsleven, gevoed door zijn moeder en vele liefdes, en plichtsbesef, bevorderd door zijn vader en oom , een grote rol.

Het ego-document is geÔllustreerd met diverse tekeningen van Maurits en wordt bezorgd en ingeleid door prof.dr.L.Turksma, emeritus-hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam.
Hij schreef eerder onder meer een biografie over Maurits' oom graaf Carel Hendrik Ver Huell,'admiraal van Napoleon'(1991).

Deze uitgave is mogelijk gemaakt door financiŽle steun van het Anjerfonds Gelderland, het fonds A.H. Martens van Sevenhoven te Arnhem en Dr Hendrik Muller's Vaderlandsch fonds te 's-Gravenhage.
 
  Recensies  
NRC Handelsblad :
'Mooi, degelijk ingeleid en keurig verzorgd. Juist het feit dat dit niet voor publicatie bestemd was, maakt de uitgave zo interessant.'

KRO radio-5, Montaigne:
'Voorbeeldig uitgegeven boek. Hopelijk zal deel twee verschijnen.'

Het Financieele Dagblad:
'Een prachtig vormgegeven boek dat je een alleszins lezenswaardige kijk geeft op leven en karakter van een persoonlijkheid.'
 
 
Uitgeverij Van Gruting
  Albert van Dalsumlaan 613, 3584 HN Utrecht
Telefoon: 06 434 086 52
E-mail: info@vangruting.nl