Home
Muziekgeschiedenis
   
Bestellen..
   

Pierre Courbois, Révocation


Paul Kusters, Titus Schulz. ed.
  Eerste druk:
2010
Afmetingen:
22.5 x 22.5 cm
Uitvoering:
208 blz. ing. geïll f/c
ISBN:
978-90-75879-537
Prijs:
€ 29.90
Pierre Courbois, Révocation   ‘Courbois heeft zich de afgelopen vijftig jaar op indrukwekkende manier onderscheiden als melodieus en muzikaal drummer met een manier van spelen waarin altijd het thema en akkoordenschema van de stukken doorklonk. Zijn gebruik van aan andere culturen ontleende oneven maatsoorten heeft het ritmische vocabulaire van de Nederlandse jazz en geïmproviseerde muziek aanzienlijk uitgebreid. Hij is in ons land de onbetwiste meester in de onderschatte kunst van het spelen met brushes.’
 
  Recensies  
uit het juryrapport VPRO/Boy Edgar Prijs 2008
Pierre Courbois (1940), de innovatieve drummer, bandleider en componist, staat centraal in de speciaal voor dit boek gehouden interviews. Een keur aan muzikanten haalt herinneringen op uit hun gezamenlijk jazzverleden. Zo ontstaat een fascinerend inzicht in het samenspelen met Courbois.

Op zoek naar nieuwe mogelijkheden binnen het jazzidioom en vrij samenspel, staat Courbois aan de wieg van de freejazz in Nederland en pioniert hij met de jazzrock. Geboeid door afwijkende maatsoorten onderzoekt hij alle mogelijke toepassingen van de 5/4-maat. Als zijn materiaal tekortschiet of zijn wens naar andere klankkleuren nog geen technische invulling heeft gevonden, bouwt hij zijn eigen instrumentarium. Zo maakt hij in de jaren zeventig, samen met zijn broer Jacques, een drumstel van doorzichtig perspex. Ook ontwikkelt Courbois het dubbele bassdrumpedaal en de met pedalen verstembare floortoms. Hij gebruikt, als een van de eersten, een zelfgebouwde drumsynthesizer.

De sfeer van het muzikantenleven, met alle ups en downs, toevallige ontmoetingen en talloze anekdotes, komt uit vrijwel alle gesprekken naar voren. Zijdelings beschrijven de auteurs een deel van de geschiedenis van de Nederlandse jazz.

Aan de hand van een serie bijzondere foto’s, twee interviews en een toelichtende tekst van hemzelf wordt dieper ingegaan op Courbois’ drumstel en op zijn manier van drummen die zich elke dag nog ontwikkelt.

 
 
Uitgeverij Van Gruting
  Albert van Dalsumlaan 613, 3584 HN Utrecht
Telefoon: (+31)(0)30 737 03 40
E-mail: info@vangruting.nl