Home
Kunstgeschiedenis
   
Bestellen..
   

Edlef Romeny, leven en werk


Edlef ter Haar Romeny en Roel H. Smit-Muller
  Eerste druk:
oktober 2006
Uitvoering:
Genaaid gebonden met stofomslag
200 blz.
125 kl. foto's en 50 zw/w.
ISBN:
90-75879-369
Prijs:
€ 35.00
Edlef Romeny, leven en werk   Edlef Romeny (Sint Michelsgestel, 1926) is in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw in Zweden een bekend en succesvol kunstenaar. Zijn werk staat er onder invloed van het abstract expressionisme. Vernieuwend zijn vooral zijn etsen in carburundumtechniek.

Na de scheiding van zijn Zweedse vrouw gaat Romeny in 1980 in Frankrijk wonen, waar hij trouwt met zijn jeugdliefde, de bekende sopraan Lise Arséguet. Hij bezit dan al vanaf 1965 een atelier in de Provence, waar hij ’s zomers werkt, verrukt van het uitzonderlijke landschap. In 1986 vestigt hij zich er definitief en verwerft ook in deze omgeving erkenning. Als colorist en schoonheidszoeker werkt hij in deze periode meer figuratief dan abstract.

In een autobiografisch geschrift schetst Romeny op levendige wijze, met veel anekdotes, zijn ontwikkeling als mens en kunstenaar. Hij groeide op als domineeszoon in Twente en voelde al snel een roeping tot beeldend kunstenaar. Zijn opleiding in de toegepaste kunsten in Arnhem werd in 1944 onderbroken door de oorlogshandelingen. Na de bevrijding ging hij als marinier naar Nederlands-Indië, waar hij als fronttekenaar de politionele acties meemaakte. Van 1948 tot 1951 studeerde hij aan de Antwerpse Academie voor Schone Kunsten.

Kunsthistorica Roel Smit-Muller gaat nader in op de verschillende genres in Romeny’s werk. Zij bespreekt ook de glas-in-lood ramen uit zijn vroege periode, zijn werken in serie – bijvoorbeeld de reeks gewijd aan de moord op Olof Palme –, zijn grafiek en enkele motieven in zijn oeuvre: muziek en dieren, in het bijzonder het vogelmotief.
Romeny heeft de band met Nederland altijd aangehouden; hij bleef er regelmatig exposeren. Zijn tachtigste levensjaar is een goede aanleiding tot het eerste Nederlandstalige overzicht van zijn leven en werk.
 
  Recensies   --
 
 
Uitgeverij Van Gruting
  Albert van Dalsumlaan 613, 3584 HN Utrecht
Telefoon: 06 434 086 52
E-mail: info@vangruting.nl