Home
Kunstgeschiedenis
   

Beelden in zicht. Keuze uit de gedenktekens en sculpturen in de gemeente Renkum.


Maria Derckx, Henk Gerritsen
  Eerste druk:
september 2004
Uitvoering:
Geb. ge´llustreerd,
a4-full colour
ISBN:
90-75879-261
Prijs:
€ 19.50
Beelden in zicht. Keuze uit de gedenktekens en sculpturen in de gemeente Renkum.   Een artistieke rondgang door de vijf dorpen in het groen van de gemeente Renkum. Een boek vol verrassingen. Met een fietskaart.

'Beeldhouwen is het componeren van vormen', zegt beeldhouwer Jits Bakker. Maar met de compositie die ontstaat wil je iets bereiken. Daarvoor is allereerst nodig dat het een goede plaats krijgt. De natuur is vaak een ideale achtergrond. Niet alleen verandert de natuurlijke omgeving door het beeld: ook het beeld zelf verandert continu door de natuur, door regen, sneeuw, zon en schaduw. Soms heeft zo'n driedimensionaal object alleen de intentie om iets toe te voegen aan de ruimte. Vaak wil een beeld meer bereiken dan dat. Hoeveel monumenten verhalen niet van historische gebeurtenissen en stemmen tot nadenken? Andere willen herinneren aan personen of activiteiten die een stempel op een periode of een gemeenschap gedrukt hebben. Weer andere ontroeren, accentueren emoties als liefde, tederheid, verdriet.

Wat heeft de gemeente Renkum met haar rijke schildersverleden ons op dit gebied te bieden? Meer dan we op het eerste gezicht vermoeden. Dit boek wil hiervan een artistieke fotografische impressie geven. De ondersteunende tekst is zo beknopt mogelijk gehouden; er is natuurlijk veel meer te vertellen. Maar dit boek heeft niet de pretentie een documentaire inventarisatie van ons openbaar kunstbezit te zijn, het streeft niet naar volledigheid. Een enkel object is zelfs niet toegankelijk. In particuliere tuinen bevindt zich ongetwijfeld nog veel meer. Het boek wil laten zien welke rijkdom wij ook bezitten middels beeldentaal. Ga eens kijken, fiets of wandel er eens langs door de verschillende jaargetijden heen.
 
  Recensies   --
 
 
Uitgeverij Van Gruting
  Albert van Dalsumlaan 613, 3584 HN Utrecht
Telefoon: 06 434 086 52
E-mail: info@vangruting.nl