Home
Historische studies
   

Republiek van adel


Eer in de Oost-Nederlandse adelscultuur (1555-1702)


Conrad Gietman
  Tweede druk:
oktober 2011
Uitvoering:
paperback
336 blz.
ISBN:
978-90-75879-599
Prijs:
€ 25.00
Republiek van adel   Republiek van adel gaat over adellijke mythes, obsessies met afkomst, hoofse liefde, vrouwelijke lijdzaamheid en rebellie, schakingen, jachtruzies, gekwetste eer, wraak en de dood. Het is een studie over normen, waarden en ambities van Oost-Nederlandse edelen in de tweede helft van de zestiende en de zeventiende eeuw.
De Republiek der Verenigde Nederlanden is in ons nationaal bewustzijn verankerd als een samenleving van kooplieden en regenten. Deze voorstelling berust op het ‘Hollandse wonder’ van de Gouden Eeuw. Maar waar Holland zich in de zeventiende eeuw kenmerkte door de macht van burgerlijke regenten en een bloeiende stedelijke cultuur, was in de oostelijke gewesten sprake van een traditionele standensamenleving waarin de adel onmiskenbaar de toon aangaf. Macht en aanzien lagen hier in handen van families als Bentinck, Van der Capellen, Van Haersolte en Ripperda. Zij leefden in de overtuiging dat zij op grond van hun adellijke afkomst waren geroepen om te heersen over land en mensen.
Eer vormde het belangrijkste ordeningsprincipe in het bestaan van Oost-Nederlandse edelen. Door dit eerbegrip te ontrafelen en als sleutel te hanteren tot hun leef- en gedachtewereld ontstaat een nieuw, verrassend beeld van een merkwaardige, fascinerende beschaving in het oosten van de Republiek.
    Conrad Gietman (1966) promoveerde op deze cultuurhistorische studie aan de Universiteit Utrecht. Hij is als wetenschappelijk medewerker verbonden aan de Hoge Raad van Adel in Den Haag en werkt daarnaast als redacteur bij het Centraal Bureau voor Genealogie. Hij publiceert over adel, genealogie en popmuziek.
 
  Recensies  
Stentor/Tubantia -18 maart 2010
'Republiek van Adel' van Conrad Gietman Overijssels boek van 2010

DEVENTER - Het boek 'Republiek van Adel' van historicus Conrad Gietman is 'Overijssels boek van het jaar 2010'. Dat is vrijdagmiddag bekendgemaakt in Zwolle.

De originaliteitsprijs ging naar 'Menko: de geschiedenis van een Twentse textielfamilie', van Annelies van der Zouwen.

De winnende auteurs ontvingen gisteren in het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle respectievelijk 750 euro en 250 euro.

Volgens de vijfkoppige jury is het boek van Gietman een toegankelijk en leesbaar wetenschappelijk werk. Gietman onderzocht de mentaliteit van Oost-Nederlandse adel in de zestiende en zeventiende eeuw. Zo diepgaand is hier niet eerder over geschreven. " Inhoudelijk het beste boek", schrijft de jury. "Deze bijzondere mentaliteitsgeschiedenis voegt het meeste toe aan de geschiedenis van Overijssel. Het maakt duidelijk dat de adel in dit gebied een grotere rol speelde dan elders in de republiek."

De jury had elf boeken genomineerd voor de Overijsselse prijs, waaronder 'Geschiedenis van Deventer'. Twee Deventer auteurs dongen mee, Peter Paul Hattinga Verschure met 'Een wereld van verschil' en Sam de Visser met 'De man die niet verdwijnen kon', over 'De man van Deventer'. Uit Salland was 'Mens en land in het hart van Salland', genomineerd.

 
 
Uitgeverij Van Gruting
  Albert van Dalsumlaan 613, 3584 HN Utrecht
Telefoon: 06 434 086 52
E-mail: info@vangruting.nl