Home
Literaire fictie
   
Bestellen..
   

Kafka's Harem


Een eenakter – A play – Ein Theaterstück.


Rebekka Bremmer
  Eerste druk:
oktober 2007
Uitvoering:
paperback
120 blz.
omslag: Titus Schulz
nur 307
ISBN:
978-90-75879-391
Prijs:
€ 13.50
Kafka's Harem   Met een essay van - With an essay by - Mit einem Essay von Ewout van der Knaap

Drietalige editie - Trilingual edition - Dreisprachige Edition

deel 3 in de Utrechtse reeks ‘Duitse letteren’, onder red. van prof.dr. A.B.M. Naaijkens en dr. E.W. van der Knaap

De wereldberoemde schrijver Franz Kafka (1883-1924) heeft de reputatie dat zijn œuvre even raadselachtig is als zijn leven. Alleen al daarom wordt zijn werk steeds weer herlezen en naar achterliggende geheimen gezocht. De eenakter Kafka's harem gaat diep in op de beeldvorming van Kafka, vooral waar die tot conflicten kan leiden. Het resultaat is een literair panopticum waarin historische personen met literaire figuren in het strijdperk treden.
In Kafka's harem ontmoeten zes vrouwen uit het leven en werk van Kafka elkaar. Zijn vriendinnen Felice Bauer, Milena Jesenská en Dora Diamant komen oog in oog te staan met drie intrigerende Kafka-personages: Leni uit Het proces, Rosa uit ‘Een plattelandsdokter’ en Josefine uit ‘Josefine, de zangeres, of het muizenvolk’. Hierdoor botsen fictie en werkelijkheid met elkaar, met als inzet de identiteit en het bestaansrecht van de vrouwen. De kennismaking vindt plaats na de dood van de schrijver. De strijd tussen de vrouwen doet realistisch aan, maar het stuk heeft tegelijk een absurdistische, humoristische kant.
Kafka's harem richt zich tot Kafka-kenners en tot leken. Het snijdt het belang van biografische kennis aan en de moeilijkheid om dichter bij de mens Kafka te komen. De drang van de vrouwen om hun beeld van de schrijver te bewaren is echt en hartverscheurend.

Het literaire debuut van Rebekka Bremmer (1977) wordt geflankeerd door een essay van Ewout van der Knaap over vrouwen in Kafka's leven en werk.

Het toneelstuk beleefde zijn première in Zuid-Duitsland in 2007 en wordt vanaf november opgevoerd in o.a. Utrecht, Groningen en Den Haag.
 
  Recensies   --
 
 
Uitgeverij Van Gruting
  Albert van Dalsumlaan 613, 3584 HN Utrecht
Telefoon: 06 434 086 52
E-mail: info@vangruting.nl