De Zoel


Vertaald en van een nawoord voorzien door Jeanne Holierhoek


Franz-Olivier Giesbert
  Uitvoering:
176 blz.
ISBN:
90-75879-113
Prijs:
€ 18.00
De Zoel   Blaise Mortemar, genaamd Jezus, is niet zomaar een arme boerenknecht. Hij ziet alles, zelfs wat zich elders afspeelt. Hij is zeer sensibel en weet wat anderen te verbergen hebben. Hij begrijpt dadelijk dat Epifanie, de aardige vrouw die uit de stad is gekomen om met zijn baas Maxime Ducastel te trouwen, niet geschikt is voor deze bruut. De moeder van Maxime houdt niet van haar, evenmin als de kasteelvrouwe, bij wie zij het huishouden doet om het boereninkomen aan te vullen. De kasteelvrouwe wordt vermoord en Jezus weet wie de dader is, maar hij zwijgt. Tot zijn groot verdriet valt de verdenking op de veel te goede Epifanie. Slechts de dorpspastoor komt haar te hulp. Als de vreselijke dochter van de kasteelvrouwe een relatie aangaat met Maxime en Epifanie wegkwijnt, grijpt Jezus in als een engel der gerechtigheid, waardoor de gebeurtenissen een andere loop krijgen.

Rondom Jezus is steeds de natuur van NormandiŽ aanwezig, waarvan het mysterie hem tot in details vertrouwd is. Hij is de waakzame getuige van de moeizame liefde van de slakken in de vochtige heggen, de moordzuchtige omzwervingen van de vos en de bewegingen van het zwarte everzwijn, dat heerst over het bos als een nonchalant heer en slechts rust vindt in een modderpoel, zijn zoel. Jezus vereenzelvigt zich met dit soevereine beest om zich te verheffen uit zijn ondergeschiktheid.

Hartstocht, haat en geweld gaan rond in de wereld van de mensen en de beesten, waar de spin de vlieg vermoordt, de spitsmuis de regenworm verorbert en de mens in zijn onverschilligheid katten en vrouwen de kop inslaat. 'De mensen zijn eigenlijk niet anders dan dieren: hun leven bestaat uit lijden om te sterven.'

De Zoel is een metafysische roman. Jezus leest Spinoza en is natuurmysticus. Met zijn kernachtig geformuleerde levenswijsheden staat dit verhaal over goed en kwaad, haat en verzoening, schuld en onschuld, lijden en medelijden in een grote literaire traditie.
    Franz-Olivier Giesbert (geb. 1949) was hoofdredacteur van Figaro en is dit nu van het tijdschrift Le Point. Hij schreef biografieŽn van Mitterrand en Chirac, en vier romans: o.a. L\\\'Affreux (Het mormel), Grand Prix du Roman de L\\\'Acadťmie franÁaise 1992, en La Souille (De zoel), Prix Interalliť 1995. NormandiŽ. In NormandiŽ bracht hij zijn jeugd door en hij heeft er nu zijn zomerhuis.
 
  Recensies  
De Groene - november: boek van de maand!

de Volkskrant - 31 augustus 2001
 
 
Uitgeverij Van Gruting
  Albert van Dalsumlaan 613, 3584 HN Utrecht
Telefoon: 06 434 086 52
E-mail: info@vangruting.nl